Anekdoták

Innen: Go Wiki
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Én ebbe a rovatba tenném az egyik leghasznosabb "go-közmondás"-t, amely Göndör Andristól származik, a szóbeszéd szerint. "Ha muszáj követ áldoznod, akkor az ellenfeled köveit áldozd!" :-)

enel


Egy prágai versenyen történt valamikor réges régen, hogy Kis Kós László és Búzás Feri (Spapi) összesorsolódott. Mivel jóban voltak, és úgyis egymással kellett majd játszaniuk, átmentek egy közeli kocsmába meginni elõtte pár sört. A sörözgetés elégggé elhúzódott és közben elkezdődött a forduló. Már úgysem értek volna oda, ezért úgy döntöttek, hogy elkezdik fejben a partit, és közben folytatják a sörözgetést, amúgy barátilag. Ebben az időben nagyon sok partit játszottak egymással, és általában ugyanazt a fuseki-t variálták. Úgy az 50-dik lépés környékén egyikük felvetette, hogy be kéne már vonulniuk a táblához, mert egyre nehezebb fejbentartani a lépéseket. Úgy is cselekedtek, és ahogy leültek veszettül elkezdték feldobálni a köveket, csak úgy csattogott a tábla. A többiek meg csak néztek, hogy mit művel a két magyar. Csak közben kiderült, hogy Spapi újított és ez végzetesnek bizonyult az ellenfél szemében, mivel ő a régi lépésre adta meg a választ. Ezután az "elnézés" után azonnal fel is adta a partit, és mentek vissza sörözni.


Egészen friss a 2005-ös Gó tábor után 7éves Mátyás fiam magyarázza édesanyjának a gót. Mérö Csaba sokat partit mutatott, ezt Matyi mint a szivacs tanulta meg...
- Tudod édesanya itt most olyan isteneset kell lépni. De nem jut eszembe hogy is hívta ezt a Csaba, csak olyan isteneset...
Másnapra kiderült (reggel eszébe jutott) hogy az istenes lépés az a szente...
tamhonti :-)


Nézem tegnap a 2. Nyulashatos egyik dõntõ meccsének a kiszámolását. Teljesen "ragyás" területek, a fiatal versenyzõk többször is nekifutnak, hogy megállapítsák a végeredményt. Nézem, hogy miért integrálássál (*) akarják kiszámítáni a területeket. :-) Nem bírva magammal, -igen helytelenül- belenyúltam a táblába, és áthelyeztem a köveket úgy, hogy 10-es területek legyenek, illetve tíz magas területek lettek, maximum egy töredék sorral. Könnyedén lehetett látni a végeredményt. Akkor hangzott el egy mondat, amely teljesen ledöbbentett. ~"Mi a KGS-en szoktunk játszani és azért nem tudjuk ilyen trükkösen kiszámolni"~. Emlékszem, annak idején azért is tetszett meg ez a játék, mert lenyûgõzött az eredmény kiszámolásának ez a letisztult, szellemesen egyszerû, letisztult kiszámolási módja.

(*) Azok kedvéért, akik még nem tanulták és azok kedvéért, akik már elfelejtették, az integrálás szemléletes jelentése: egy hepe-hupás területbe, sok kis téglalapot rajzolunk, amelyek megközelítõleg egyrétegben lefedik a területet, hol kicsit kilógva, hol kicsit kihagyva. Ha elegendõen kicsi téglányokat rajzolunk, akkor elegendően pontosan megközelítjük a tényleges területet.

(**) ~"..."~ Azért raktam hullámjelet az idézõjelek mellé, mert persze, nem pontosan ez a mondat hangzott el, és kicsit kikerekítettem, az jobb érthetõség kedvéért.
--enel 2008. február 18., 10:30 (CET)