Alapelvek

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen 162.158.90.191 (vitalap) 2015. szeptember 20., 18:12-kor történt szerkesztése után volt. (→‎A stratégia alapelvei)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A stratégia alapelvei[szerkesztés]

A felsorolt alapelvek a sikeres stratégia kialakításához segítenek. Eléggé általánosan vannak megfogalmazva, és magától értetődőnek tűnnek. Helyes alkalmazásuk megérzés és gyakorlat kérdése, már csak azért is, mert néha látszólag ellentmondanak egymásnak. Először vegyük a legfontosabbakat:

Az ellentámadás elve: Közmondásosan legjobb védekezés a támadás, ez a go-ban is így érvényes. Ha stratégiailag védekezünk, akkor a játszma pontosan az ellenfél tervei alapján fog lényegében zajlani. Ezért célszerű támadásra támadással válaszolni, ha a védekezés elmulasztása nem okoz számunkra nagy hátrányt. Az ellentámadás során mindenképpen lépjünk olyat, amelyre az ellenfélnek közvetlenül válaszolni kell. Tartsuk tehát magunknál a kezdeményezést.

Az elszigetelés elve: Ha az ellenfél köveit (erejét, területét) el tudjuk szigetelni a tábla többi részétől, akkor előnyös helyzetbe kerülünk. Az elszigetelt kövek ugyanis nem tudnak beleszólni a játszma későbbi alakulásába. Ez csekély mértékű áldozatot is megér adott esetben. Általában a sarokjáték esetén lehet célszerű erre gondolni.

A rugalmasság elve: Célunkat próbáljuk meg elérni, de legyünk tekintettel az ellenfél lépéseire is. Szükségessé válhat, hogy a terveinken változtassunk. Ez azt is jelenti, hogy ameddig elképzelhető, hogy ellenfelünk lépése alapvetően megváltoztatja az állást, addig csak előkészítő, tapogatózó lépéseket tegyünk.

A veszteség csökkentésének elve: A legjobb terv esetén is elképzelhető, hogy az ellenfél keresztül tudja azt húzni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy módunk legyen arra, hogy a veszteséget a lehető legkisebbre szorítsuk le.

Megjegyzés: a két utolsó alapelv valamiképpen kapcsolatos a gyakorlatban.