A legrövidebb játszma

Innen: Go Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Stone (vitalap | szerkesztései) 2005. november 12., 09:38-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A legrövidebb játszmát Koreában játszották 1995. július 24-én, a 18. Kukgi verseny negyeddöntőjében. Kang Hun 8-danos játékos a második lépés után feladta a játszmáját Kim Seung-chun 4-danos ellen. Ezt nem azért tette, mert ellenfele annyira erőset lépett, hanem mert beteg volt. A játszmát csak azért vállalta, hogy az érte járó pénzt megkapja. Ennél valamivel hosszabb volt Ono Nobuyuki 6-danos és Kudo Norio 9-danos játékos játszmája, amely egészen a 20. lépésig tartott. Ezt az 53. Honinbo verseny selejtezőjében játszották 1996. november 21-én.

Fekete: Ono Nobuyuki

Fehér: Kudo Norio

Érdemes kiszámolni, hogyan van leütve fekete!


Ezt megelőzően a legrövidebb japán játszma 26 lépéses volt. Honma Akio 7-danos adta fel ekkor Mizokami Tomochika 4-danos ellen 1994. május 19-én a 42. Oza verseny selejtezőjében. Úgy gondolják, hogy Honma azért adta fel ilyen korán, hogy megdöntse az előző rekordot. Mestere, Takahashi Shideyuki 7-danos a 31 lépésben adta fel a játszmáját Kano Yoshinori ellen 1965. május 26-án, a 21. Honinbo verseny selejtezőjében. Ezek a játszmák feladással értek véget. A legrövidebb játszma, amely időtúllépéssel ért véget 51 lépésig tartott. Ushinomaha Satsuo 9-danos ekkor vesztett Yamabe Toshiro 9-danos ellen 1980. október 23-án, a 6. Tengen verseny selejtezőjének döntőjében. Mivel a gondolkodási idő 6-6 óra volt, ez figyelemre méltó eredmény. Ushinomaha, mint a Kansai Ki-in játékosa, Osakából utazott Tokyóba és fáradtan kezdte a játszmát. Az ebédszünetnél már csak 51 perce maradt. Az ebéd után viszont nem jelent meg a folytatáshoz. Keresni kezdték, és a Nihon Ki-in 8. emeletén találták meg, ahol mélyen aludt, de a gondolkodási ideje természetesen addigra már elfogyott.

Fekete: Yamabe Toshio

Fehér: Ushinohama Satsuo

És itt fehér sajnos elaludta a folytatást!