„Go” változatai közötti eltérés

A Go Wiki wikiből
a
 
(13 intermediate revisions by 5 users not shown)
1. sor: 1. sor:
 
[[Kép:250px-Tuchola_026.jpg|right|Gó]]
 
[[Kép:250px-Tuchola_026.jpg|right|Gó]]
A go (japán betűje 碁 go, kínaiul 圍棋 wéiqí, koreaiul 바둑 Baduk) körülbelül négyezer éves, kínai eredetű szellemi játék.
+
A go körülbelül [[Go-t%C3%B6rt%C3%A9nelem| négyezer éves gyökerekig visszanyúló]], [[Az_%C5%91si_K%C3%ADnai_szab%C3%A1lyok_%C3%A9s_filoz%C3%B3fia|kínai]] eredetű stratégiai táblás játék.
  
A VII. században került Japánba, ahol néhány évszázad alatt kialakult a játék mai szabályrendszere.
+
Japánul igo (碁), kínaiul wéiqí (圍棋), koreaiul baduk (바둑) a játék neve.
  
Magyarországon kb. három évtizede vált ismertté szűk körben. Az utóbbi évek folyamán azonban hirtelen megnőtt iránta az érdeklődés, és a játékboltokban is kapható már a go játék. Jelenleg már több aktív magyar go-játékos van. Jó páran már a nemzetközi go-életben is elismerést szereztek.
+
Valószínűleg az i.sz. VII. században került Japánba, ahol néhány évszázad alatt kialakult a játék mai japán szabályrendszere.
 +
 
 +
A nyugati világban a XX. század elején kezdett terjedni, amikor Japán megnyitotta kapuit a nagyvilág felé és hirtelen nagy érdeklődés támadt a japán kultúra iránt. Ebből eredően lett a játék közismert neve go úgy, hogy a japán neve elől elkopott a rövidke ''i'' hang.
 +
 
 +
[[A magyarországi go történelme|Magyarországon]] az 1970-es években vált ismertté szűk körben. Az utóbbi évek folyamán hirtelen megnőtt iránta az érdeklődés, és elvétve a játékboltokban is kapható már go játék. Egyre nő az [[Magyarországi go-játékosok ranglistája|aktív go-játékosok]] száma is.  
 +
 
 +
A go a sakkhoz hasonlóan [[versenysport]] is. Jónéhány magyar [[Magyar_go-j%C3%A1t%C3%A9kosok|versenyző]] a nemzetközi goéletben is elismerést szerezett.
 +
 
 +
[[A_go_szab%C3%A1lyai|Szabályai]] egyszerűsége ellenére, gyönyörű és összetett stratégiai játék, amivel mindenkinek érdemes lehet megismerkednie.
 +
 
 +
== Külső hivatkozások ==
 +
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Go Go szócikk a Wikipédiában]

A lap jelenlegi, 2008. március 17., 17:38-kori változata

Gó

A go körülbelül négyezer éves gyökerekig visszanyúló, kínai eredetű stratégiai táblás játék.

Japánul igo (碁), kínaiul wéiqí (圍棋), koreaiul baduk (바둑) a játék neve.

Valószínűleg az i.sz. VII. században került Japánba, ahol néhány évszázad alatt kialakult a játék mai japán szabályrendszere.

A nyugati világban a XX. század elején kezdett terjedni, amikor Japán megnyitotta kapuit a nagyvilág felé és hirtelen nagy érdeklődés támadt a japán kultúra iránt. Ebből eredően lett a játék közismert neve go úgy, hogy a japán neve elől elkopott a rövidke i hang.

Magyarországon az 1970-es években vált ismertté szűk körben. Az utóbbi évek folyamán hirtelen megnőtt iránta az érdeklődés, és elvétve a játékboltokban is kapható már go játék. Egyre nő az aktív go-játékosok száma is.

A go a sakkhoz hasonlóan versenysport is. Jónéhány magyar versenyző a nemzetközi goéletben is elismerést szerezett.

Szabályai egyszerűsége ellenére, gyönyörű és összetett stratégiai játék, amivel mindenkinek érdemes lehet megismerkednie.

Külső hivatkozások[szerkesztés]