9X9-es kis tábla

A Go Wiki wikiből

A 9X9-es tábla, amelynek 81 metszéspontja van, kiválóan alkalmas arra, hogy kezdők a jaték alapjait elsajátítsák rajta. Ennek oka, hogy a szabványos, 19X19-es nagy táblának mintegy negyede (annak 361 metszéspontja van), ezért a játszmák egyszerűbbek, és gyorsabban végig is lehet játszani. Emelett még fontos szempont, hogy szinte azonnal kűzdelem kezdődik, amit sokkal könnyebb az elején áttekinteni.

Az előnykövek lehetővé teszik, hogy a teljesen kezdők is évezhessék a játékot, mert itt a méret miatt sokkat többet jelent, hogy feketének induláskor 3-4 köve már lent van a táblán. Szintén a méret miatt a többi táblával szemben a 9-esen nem számítanak az igazi stratégiai problémák. Az előnykövek elhelyezéséről a szócikkben olvashatunk.

Megnyitás

A nagyobb táblán szokásos hagyományos megnyitás, a "sarok-szél-centrum" sorozat, nem olyan fontos a 9-es táblán, így fekete egyenló partik esetében az alábbi lehetőségek közül választhat (csak a legtöbbet használtak):

Az itt szereplő sorrend nem a helyességi sorrendet, vagy pedig a népszerűséget jelenti. A sarok közelébe tett a és b lépések mindegyike közvetlenül a területépítést szolgálja, ezzel szemben c inkább az ellenfél területszerzését van hivatva nehezíteni és korlátozni.

Nézzünk néhány lépést meg:

Fekete 1-el és 3-al megszerzett két sarkot, míg fehér 4-el csak egyet. Ennek ellenére 2 jó lépésnek bizonyul, mert a-ra lépve még előnybe is kerülhet.


A 9X9-es táblán a megnyitásokról itt olvashatunk.

Taktika


Példa játszmák

Az alábbiakban 9X9-es táblán néhány játszmát fogunk bemutatni, és egy kiscsit elemezni.