13X13-as kis tábla

A Go Wiki wikiből

A kisebb (9X9-es) táblán már tapasztalatot szerzett játékosok választhatják, hogy egyből a nagy táblán folytatják a tanulást, de ez sok szempontból nem szerencsés. Elsősorban azért, mert a tábla mérete miatt a játszma is nagyon hosszú és sokkal bonyolultabb állások tudnak kialakulni. Ezeket kezdőként nem olyan könnyű átlátni, és emiatt éppen a játék élvezete és a sikerélmény marad el. Ezért sokan javasolják egy közbenső méretű tábla, a 13X13-as használatát. Ezen 169 metszéspont van, nagyjából kétszerese a kistáblának.

Vessünk egy pillantást a táblára:

Az előnykövek elhelyésére szolgálo pontok most magasabbra, pontosabban a centrumhoz közelebb kerültek, elfoglalva a 4-4 pozíciót (hoshi). A nagyobb méret miatt a jatszmák a 9X9-eshez képest hosszabbak lesznek, több lépésből fognak állni. A tényleges harc később kezdődik, fontos lesz majd a stratégia is.


Megnyitás

Ez a tábla már a megnyitás szempontjából nagynak számít, ezért ajánlott szem előtt tartani a "sarok-szél-centrum" sorrendet. A középső területekre csak akkor érdemes lépni, ha már valamiféle bázist sikerült kialakítani a szélen (sarokban).

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy az első lépésre milyen szokásosabb lehetőségeink vannak:

Az a lépés önmagában megszálja a sarkot, de területszerző hatása kicsi, b viszont önmagában nem elég a sarok megszerzésére. Ennek ellenére sokan szeretik (nagy táblán is), mert épít területet valamennyire a sarok felé, de a centrumra is hatással van. Mind a kettő szimmetrikus lépés, a játékosnak nem kell előre eldöntenie, melyik szélen akar a továbbiakban terjeszkedni. Mind a kettő lépés után lehet akár a másik sarokba is lépni. Ezzel szemben c és d önmagában nem szokott elég lenni a sarok megszerzéséhez, kell még egy másik lépés. A c folytatása (még ha nem is azonnal) az f, míg d-é az e.

Az x lépés a kezdéskor nem túlságosan szerencsés, hiszen mind a sarkoktól, mind pedig a szélektől eléggé messze van. Ezért nincsen területszerző hatása, befolyása csak a centrumban érzékelhethő, de itt nincsen elegendő pont a pari megnyeréséhez. Egyetlen esetben alkalmazható feketével, ha valaki tükör go-t akar játszani (Mane go). Ez olyan, amikor, fekete a megjelölt pontra tükrözio ellenfele lépéseit. Igazából kezdőknek nem nagyon ajánlott.

A 13X13-es táblán a megnyitásokról itt olvashatunk.

Taktika


Példa játszmák